Ytong kuća - Blog

YTONG kao pouzdan partner Vam stoji na raspolaganju

Cijena gradnje porodične kuće


Cijena gradnje porodične kuće zavisi od mnogo faktora. Novac investitora jedan je od najvažnijih faktora u gradnji. Uz njega se vežu sve karakteristike objekta i okoline.

Cijene gradnje Ytong kuća možete pogledati ovdje, uz projekte, nacrte i fotografije.

Cijena kuće, između ostalog, zavisi od:

– vrste materijala

– vrste konstrukcije

– transporta na gradilište

– tipu kuće (prizemnica, spratnica, kaskadno izvedena ili razvedenog tlocrta)

– vrsti energetske efikasnosti (štedljiva, niskoenergetska, pasivna i sl.)

Prizemne kuće u pravilu imaju najveću cijenu, jer im se obračunavaju svi zemljani radovi, temelji kao i krovište na malu površinu.

Kod kuće na sprat navedeni radovi obračunavaju se na kompletnu površinu (prizemlje + sprat), tako da se umanjuje cijena bruto površine.

Najveće povećanje cijene po bruto površini je na kućama koje u svojim projektima sadrže armirano betonski podrum jer se uvećavaju količine, armature, betona, iskopa.

Također, i krovište, a s obzirom na odabrani izgled i vrstu konstrukcije, znatno pridonosi formiranju cijene jer nije svejedno da li je krovište jednostrano, dvostrano ili četverostrano, razvedeno na više nivoa, sa kućicama i sl.

Što se pokrova tiče, on znatno utječe na cijenu s obzirom na razlike na tržištu između vrste i kvalitete pokrova koji može biti crijep, profililirani lim, šindra ili nešto drugo.

Svakako da kuća, koja ima dosta armirano-betonskih radova ima i nešto veću vrijednost radova i materijala, ali takve kuće imaju i neke svoje prednosti poput otpornosti na tektonske poremećaje, što uvelike povećava sigurnost same građevine.

Cijenu gradnje može se regulirati i odabirom izgradnje energetski efikasne kuće, ali je tada u pitanju svjesna odluka kako će početna investicija biti, doduše, nešto veća (za 10-ak posto), ali će se kroz, otprilike osam do deset godina u potpunosti isplatiti, jer se cijena nivelira uštedom na grijanju i hlađenju, odnosno upotrebi energije za domaćinstvo.

Što podrazumijeva cijena gradnje kuće do određenog nivoa?

NISKI ROHBAU

Ovaj nivo gradnje uključuje izvođenje zemljišnih radova, toplinske izolacije i građevinskih radova, ali bez pregradnih zidova. Svakako da kuća koja ima dosta armirano-betonskih radova ima i veću cijenu, te to treba uzeti u obzir kod planiranja.

ROHBAU

U cijenu gradnje kod rohbau nivoa ulaze zemljišni radovi, toplinske izolacije, građevinski radovi, krovište i limarija.

VISOKI ROHBAU

Podrazumijeva izvođenje zemljišnih radova, toplinske izolacije, građevinskih radova, krovišta, limarije, fasaderskih radova, žbukanje, estrihe. U visokom rohbau sistemu vaša može biti i jedna od Ytong kuća, baš kao i u sustavu „ključ u ruke“. Pogledajte ovdje!

KLJUČ U RUKE

Cijena gradnje na ovom nivou podrazumijeva izvođenje kompletnih radova na kući uključujući i one na uređenju okoline. Drugim riječima, dobivate kompletan objekat za useljenje bez namještaja.

U cijeni paketa gradnje Ytong kuće mnoštvo je stavki koje pokrivaju sve radove i većinu onih pripremnih, a ima i nekoliko besplatnih pogodnosti. Uvjerite se na ovom mjestu!

Isto tako, pogledajte kako uopšte doći do Ytong kuće – kliknite ovdje!

Imate li svoj projekat, nema brige! I on se može prilagoditi i sagraditi po Ytong sistemu.

Cijena kuće – vaganje između zelene, energetski efikasne i standardne gradnje

Jeste li čuli za zelenu gradnju?

To su kuće i zgrade 21. vijeka koje brinu o okolini. Odnosno, dizajnirane su tako da brinu o okolini.

 

Kolika je cijena zelene kuće?

Zelena gradnja otprilike je 15 odsto skuplja od “klasične” gradnje.

No, ono što je čini jeftinijom je cijena koju postiže na tržištu.

Nažalost, još nismo na tom nivou da bi nam svijest o okolini bila jača od novčanika.

Evropska praksa pokazala je da se manje grade porodične kuće po principu zelene gradnje od velikih stambenih zgrada.

Zašto?

Jer su cijene stanova u zelenim zgradama u startu veće i to zbog udobnosti, manjih troškova, a i ugleda koji ima nekretnina na tržištu.

Razbijte mitove i predrasude o skupoći i kompliciranosti zelene i štedljive gradnje

Svjetska iskustva ukazuju na to kako zelena gradnja nije znatno skuplja od standardne. To je predrasuda.

Podaci istraživanja pokazuju drukčije. Stvarni prosječni trošak zelene gradnje manji je od dva odsto na tržištima SAD-a i zapadne Evrope.

Pa ipak, ispitivanje provedeno od velike američke kompanije Colliers International koja se bavi pružanjem usluga vezanih uz nekretnine po cijelom svijetu, potvrdilo je predrasude o „skupoći zelene gradnje“.

Istraživanje je provedeno na 97 učesnika (vlasnika zgrada i korisnika) u Jugoistočnoj Evropi.

Rezultati su pokazali kako je percipirani prosječni trošak gradnje “zelenom gradnjom” za do 20 odsto viši.

Unatoč uvriježenom mišljenju o visokoj početnoj investiciji u zelenu gradnju, a prema rezultatima istraživanja, više od 50 posto ispitanika iskazalo je “spremnost da plati zelenu gradnju” pet do devet odsto više nego gradnju po starim principima.

Drugačije rečeno, više od pola ispitanika spremno je platiti za zelenu gradnju i više nego što ona zaista košta.

Oikos – mjesto za život

Ekologija i kuća su usko povezani. Na mnogim nivoima pa i lingvističkoj. Naime, riječ ekologija dolazi od grčke riječi oikos, a koja znači – okućnica, porodično vlasništvo, kuća, mjesto za život.

 

S obzirom da je želja o ekološki svjesnom i pozitivnom načinu gradnje sve prisutnija, moderni načini gradnje temelje se na odabiru prirodnih materijala, pa se tako samo visokovrijedni građevinski materijali u kombinaciji sa prirodnim izolacijskim materijalima koriste u gradnji niskoenergetskih i pasivnih kuća.

Takvi su materijali bazirani na prirodnom sastavu, mogu se reciklirati, te su zdravi i ekološki poželjni. Pravilan način odabira prirodnih materijala, te ekološki prihvatljivih tehnologija doprinosi znatno smanjenom zagađenju okoline, što se očituje u samom procesu izgradnje, ali i kasnije, dugoročno gledano, kroz korištenje, posebno kroz znatno manju emisiju CO2.

Kod formiranja cijene kuće – stručnjaci štede vaš novac

Običnu kuću može izgraditi svako. Kvalitetnu niskoenergetsku kuću pomoći će vam napraviti svaki dobar arhitekt, ali kvalitetnu pasivnu kuću moći će projektirati i „izgraditi“ samo iznimno kvalitetan arhitekt ili još bolje, nekoliko odličnih stručnjaka.

Istinito je i slijedeće – pasivnu kuću moguće je izgraditi i za manje novca nego što košta moderna porodična kuća. Ali, u tom slučaju cijena troškova života u takvoj kući raste, udobnost opada, a izgled objekta se s vremenom pogoršava. Takva gradnja nije isplativa. Eto, zato vam trebaju kvalitetni stručnjaci! Jer, poenta štedljive i ekološke gradnje je u tome da se velika početna investicija isplati kroz nekoliko godina. Bez obzira na ekonomsku računicu na početku, sve što “štedite” na početku kasnije ćete popravljati po deseterostrukoj cijeni, a neke stvari se realno ne mogu popraviti bez obzira što neko rekao. Samostalnu gradnju pasivne kuće ne preporučujemo.

Cijena kuće podrazumijeva i potrošnju energije

Zagrijavati i hladiti zrak u prostorijama u kojima boravimo može se na više načina. Ali, ako zagrijani zrak brzo i lako prođe kroz neizolirane zidove i nekvalitetne prozore, potrošit će se mnogo energije.

Najviše toplinskih gubitaka, oko 70 posto, događa se upravo kroz vanjsku izolaciju građevine.

Stoga je pravilna toplinska izolacija vanjske omotnice zgrade izuzetno važna u smanjenju potrošnje energije, te posljedično i u smanjenju troškova života.

Niskoenergetski koncept gradnje zahtjeva pravilno i ujednačeno izoliranje svih elemenata zgrade koji dijele unutrašnji topli od vanjskog ili negrijanog unutrašnjeg hladnog prostora.

Nisokoenergetski koncept podrazumijeva pravilnu izolaciju:

• vanjskih zidova

• zidova prema negrijanim prostorijama

• podova na tlu

• podova prema negrijanom prostoru

• krova

• plafona prema negrijanom tavanu i drugog

 

Također značajnu pažnju potrebno je posvetiti pravilnom izboru vanjske stolarije, te rješavanju toplinskih mostova, kako bi se gubici sveli na minimum, te se spriječila pojava kondenzata koji može prouzrokovati znatnu građevinsku štetu na konstruktivnim i izolacijskim elementima.

Upotrebljavajući Ytong sistem, zbog izuzetne toplinske izolacije koja je u startu osigurana, kratkog roka isplativosti, kvalitete, te tehničkih karakteristika odabranih materijala, postižemo velike uštede energije, koje se manifestuju kroz ukupnu energetsku bilansu objekta, a u konačnici rezultiraju do čak tri puta manjim troškovima za grijanje i hlađenje od klasične novogradnje, odnosno i do šest do osam puta manji od većine postojećih stambenih objekata.

Zelene su zgrade isplative i štede

Sa danas dostupnom tehnologijom zelene zgrade mogu smanjiti potrošnju energije za 30 do 50 posto, CO2 emisiju za 35 posto, otpad za 70 posto, i upotrebu vode za 40 posto.

Također, zelene zgrade za svog vlasnika – investitora ostvaruju šest posto više rente te 16 posto više prodajne cijene.

A zelena gradnja, sada pouzdano znamo:

• generira održivi rast

• stvara nova radna mjesta

• povećava energetsku bezbjednost

• smanjuje siromaštvo gorivom

• poboljšava pružanje javnih usluga

• dodaje i zadržava finansijsku vrijednost

Nemojte biti izvan tokova!!!

Učinite i svoj dom zelenim i energetski učinkovitim.

 

Ytong vam u tome može itekako pomoći.


4/24/2018 12:02:52 PM