Ytong kuća - Blog

YTONG kao pouzdan partner Vam stoji na raspolaganju

18 najboljih – uređenje kuće prema trendovima u 2018.


Trend za 2018. godini prilagođen je načinu života. Ponekad je i reakcija na način života. Ono kako zamišljamo moderanu kuću neprestano se mijenja.

Suvremeni način života ostavlja sve manje vremena za porodicu, slobodnog vremena za uživanje u druženju s prijateljima i malim stvarima koje nas opuštaju. Napredna tehnologija omogućila nam je mnogo pogodnosti, ali za posljedicu donijela i puno više obaveza koje su zamutile jasnu granicu između posla i privatnosti.

Kako bi se vratila ravnoteža, trendovi uređenja kuće ove godine predlažu tradicionalne vrijednosti, povratak druženju u porodičnoj atmosferi i iskorak od dnevnih obaveza u ugodnoj, prirodnoj i toploj atmosferi.

U 2018. dizajneri interijera u naše vraćaju kuće raskošne prirodne i plemenite materijale, meke linije i tople boje nasuprot strogim funkcionalnim trendovima koji su prevladavali prošlih godina.

Moderna kuća u velikom stilu vraća tradicionalne vrijednosti

Dizajneri interijera sastavili su popis onoga što morate imati ove godine:

  • tradicionalne trpezarije
  • police s knjigama
  • starinske kamine
  • glomazne kade
  • balkone pune saksija s raskošnim cvjećem
  • kućne biljke
  • komade namještaja iz porodične povijesti

Ovi posljednji, uz sentimentalnu i ukrasnu, dobivaju i svoju praktičnu svrhu. Tako na primjer, umjesto da sakuplja prašinu na tavanu, starinski šivaći stroj vaše bake s malo truda i „uradi sam“ vještine može da postane dekorativni radni stolić.

DNEVNA SOBA

1. U dnevnoj sobi ili spavaonici više nema mjesta visokoj tehnologiji

Visoka tehnologija još je uvijek u trendu, ali sada joj više nije mjesto u dnevnoj ili spavaćoj nego isključivo u radnoj sobi ili prostoru određenom za rad.

Dnevna soba ponovno je prostor za opuštanje i odmor uz porodično druženje ili čitanje, u kojoj umjesto dominantnog televizora velikog ekrana prostor obilježava tradicionalna i šarmantna polica za knjige.

2. Povratak kamina u centar dnevne sobe

U modu se jednako tako vraća sve ono što simbolizira ugodu u dnevnom boravku – poput šarmantnih kamina. Oni opet postaju središnji dio kuća.

Osnovne boje su poput nijansi plave, smeđe, zelene ili pastelno ružičaste, one su tople i umirujuće, a samo kako bi postigli efektan kontrast možemo da se poigramo s žarkim bojama.

Kako se veliki ekrani televizora i ostala moderna tehnologija izmještaju iz fokusa modernog uređenja, namještaj se sada slaže oko kamina. Uz samo dvije robusne, udobne fotelje okrenute prema kaminu, kreira se savršen kutak za veselo druženje ili mirno opuštanje.

Namještaj dnevne sobe je udoban i mekih linija, obložen nježnim materijalima, a u dizajnu dominiraju raskošni lusteri, tradicionalne komode, vazne ili stalci za kućno bilje.

3. U predsoblju grijani pod

Grijani podovi nisu novost, ali ove godine postaju pravi hit. I to ne samo na uobičajenim mjestima poput kupatila, dječje sobe ili dnevnog boravka. Naime, ove godine dizajneri grijane podove postavljaju na – ulaz, u predsoblje!

TRPEZARIJA

4. Zajednički porodični obroci su u prvom planu

Umjesto obroka “s nogu”, s mobitelom u ruci, pogleda uperenog u laptop ili televizor, u 2018. godini dizajneri zagovaraju povratak tradicionalnim trpezarijama kao mjestima porodičnog druženja i mirnog objedovanja koje nećemo prekidati telefoniranjem ili pisanjem poruka.

2018. godina u trpezariju uvodi jednostavan namještaj čiju je veličinu potrebno odrediti s obzirom na broj članova porodice, pa o tome zavisi odabir između masivnog trpezarijskog stola ili jednostavnog, praktičnog stolića. I za trpezariju trendovi predlažu opuštajuće boje i praktične, dekorativne ukrase poput svijećnjaka ili prozračnog buketa cvijeća na stolu.

Ako sve ovo možemo da sumiramo, rekli bismo da se u modu ponovno vraćaju klasične trpezarije umjesto šankova i barova.

KUHINJA

5. Kuhinja više nije samo mjesto pripreme hrane

Kuhinja se vraća u modu kao centar druženja i najživlja prostorija u kući. Topao i kreativan ugođaj bit će posebno izražen uredite li kuhinju u tradicionalnom, rustikalnom ili mediteranskom stilu kojim dominiraju šarmantni ormarići puni pretinaca i “tajnih” kutaka, pletene košare za voće, maštovite posude za začine, dekorativni tanjurići, masivne plohe i prirodni materijali.

Kuhinja

Kombinirajte materijale

6. Kombinovati više različitih materijala

Kako bi stvorili što originalniji prostor, vlasnici kuhinja često kombinuju više različitih materijala. To je popularno pogotovo u prostorima u kojima vlada industrijski dizajn. Primjerice, sada ćete lako i u trendu spojiti rustikalni strop, bijele pločice, vintage tepih i sjajne bijele kuhinjske plohe.

7. Dizajnerski hit je tamni nehrđajući čelik

Tamni inox čelik na velika vrata ulazi u vašu kuhinju. Ko se još sjeća pećnica od emajla? Danas se čine vrlo zastarjelo i ne moderno, a takvom dojmu sve je bliža i obična boja inoxa. Dizajnerski hit je tamni nehrđajući čelik.

Kuhinje koje su potpuno bijele su svevremenske i teško da ikad potpuno izađu iz mode, što ne znači da se ne treba poigrati s bojama i teksturama. Dizajnerski prijedlog je da se poigrate kombiniranjem s dva različita stila kuhinjskih ormarića!

RADNA SOBA

8. Pravo mjesto za moderne velike ekrane i tehnološke spravice

Dizajneri interijera najavljuju veliki povratak radne sobe ili radnog prostora u kojem se koncentrira visoka tehnologija koju smo izbacili iz spavaće ili dnevne sobe.

Ne možete li da odvojite radnu sobu od ostalih prostorija, predlažemo da uredite miran kutak pomoću udobnog stolca i čvrstog stola na kojem će, uz laptop ili kompjuter, dominirati zgodna stolna lampa ili opuštajuća kućna biljka.

SPAVAĆA SOBA

9. Samo intima i privatnosti, bez tehnologije

U spavaćoj sobi, kako smo već smo napomenuli, nije mjesto visokoj tehnologiji. Ovdje trendovi uređenja naglašavaju privatnost i atmosferu za opuštanje, koju naglašavaju nježne pastelne boje, tradicionalni noćni ormarići, prirodni materijali ili dekor inspiriran cvjetnim i životinjskim motivima.

Udobna spavaća soba bez tehnologije

KUPATILO

10. Hedonizam na najjače i povratak retro kada i bidea

Brzina i ekonomičnost na koju smo naučili u kupatilu kao prostoru za higijenu i kratko osvježenje odlazi u historiju. Stiže promjena! Dizajneri vraćaju u modu kupatilo kao mjesto opuštanja i hedonizma: umjesto praktičnih tuš kabina, u modu se vraćaju masivne retro kade za uživanje u dugim, mirisnim kupkama.

Ljubiteljima trendova dizajneri preporučuju starinski ili moderan bide kao neočekivan i osvježavajući simbol starinske udobnosti. Simpatični naslonjač, pokoji stalak za cvijeće ili stolić za knjige i časopise uz koje ćemo se opuštati u kupki, popularni su detalji modernih kupatilo.

Bidei nisu danas toliko česti u kupatilima, dijelom i zbog nedostatka prostora. Međutim, njihova visoka tehnologiziranost vraća ih na tržište. Kako i ne bi kad već postoji bide koji je ujedno i wc školjka.

Kupatilo postaje mjesto opuštanja i užitka

11. Ukrasna ogledala neobičnih oblika

Obično ogledalo ravnih linija najčešće je većini u kupatila. Poneki su se odlučili za okruglo. Ali, ako želite da budete u trendu 2018. godine onda je sigurno – morate da nabavite i postaviti otkačeno ogledalo u kupatilu.

BAŠTA, TERASA I BALKONI

12. Viseće saksije, žardinjere i burenca za cvjetno šarenilo

Balkoni puni cvijeća u gradskim središtima ukras su brojnih svjetskih metropola i jedan od glavnih trendova u 2018. Kućica u cvijeću kultni je simbol porodičnog ugođaja i tople atmosfere koja nije rezervirana samo za periferiju, vikendice ili sretnike koji imaju veliku baštu. 

Uz opuštajuće zelenilo, ugodan vanjski namještaj, ukrasne jastučiće, klupice i maštovitu rasvjetu, svoj balkon pretvorite u terasu meditranskog kafića u kojem ćete uživati uz knjigu, kavu ili ugodna druženja.

PALETA BOJA I DEKOR

13. Istaknute boje – od ružičaste do crne

Boja kajsije, crvena i ružičasta– osnovna je paleta tonova i nijansi ispunjena u 2018. godini. Ali, nije samo njima.

Uljno zelene (green oil), mornarski plave (navy) i tamno plave (deep blue) za dekorativne predmete i detalje istaknuti će žive boje i ujedno ih smiriti i prigušiti dok će duboke boje poput crne i ljubičaste biti odličan kontrast sjajnim površinama od bakra i mjedi.

14. Monokromatsko više nije u modi

Umjesto uređenja u jednoj boji, izaberite više boja u smirenijim tonovima. To će da promjeni estetiku vaše kuće i učiniti je dinamičnijom, a dobra je stvar i to što zapravo ne možete da pogriješite u odabiru boja.

15. Bakar, mjed i mesing, kao i pluto i mermer dobar izbor za sve koji prate trendove

Baš kao što se to događa u i modnim dizajnerskim kolekcijama, vraćaju nam se kombinacije iz 50-tih i 70-tih. Upotreba plemenitih i glamuroznih materijala vrlo je snažan trend u 2018., a na prvom su mjestu bakar, mesing i mjed.

Kad je riječ o dekoru, ove godine sve je prepuno prirodnih materijala. U modu se vraća pluto, ali i mermer.

Bezvremenski su prisutni drvo, kamen i sirovi beton. Naglasak je na prirodi i ambijentu u neobičnim prostorima, kao što su kupatilo ili kuhinja, a veliki hit ove godine su bašte i parkovi.

STIL – MINIMALIZAM I POVRATAK OSAMDESETIH

16. Jednostavni oblici, al’ luksuzni materijali

Minimalizam nije novost, već dugo vremena prevladava u uređenju prostora, ali ovdje se radi o drugom tipu minimalizma. Ovdje se ne radi o čistom pravacu već o kombinaciji novih i starih elementa, kao i elementa s različitim teksturama pazeći da ne pretrpavate prostor.

Prijedlog je da se nabavi nekoliko jednostavnih detalja vrhunskog dizajna s daškom luksuza bilo da je riječ o dizajnerskim stolicama, ili kuhinji u koju ćete ugraditi mermernu radnu ploču.

17. Sitnice koje imaju povijest

Osamdesete nisu baš na glasu po dobrom dizajnu i možda će nekog uplašiti, ali ovoga se puta radi o reinterpretaciji živahnog dizajna kroz moderniju senzibilnost.

Ubacivanje pokojeg starog komada, kao što je renovirani plakar, u moderno uređenje kuće nije neka novost, ali ove se godine još veći naglasak stavlja na detalje koji imaju svoju historiju, koje su već bile korištene i koje bi, da mogu da pričaju, sasvim lijepu priču rasprele.

18. Materijali s grafičkim uzorcima

Materijali s grafičkim uzorcima već su neko vrijeme u trendu, međutim ove se godine oni kombinuju drugačije. Umjesto matematičke preciznosti, sad se kombinuju kao da su slučajno nabacani što će da stvori dojam topline za razliku od geometrijske strogosti koja ostavlja dojam hladnoće i krutosti.

Ideja kako treba da se prate trendovi uređenja interijera u 2018. godini može da se definiše kao više zajedništva, topline, opuštenosti, prirodnosti i naglaska na historiju. Zašto da se ne prepustimo?


4/24/2018 12:03:33 PM