Gradnja kuće do 100 m2

Gradnja kuće velik je izazov pa je potrebno da se prije početka dobro naoružate svim dostupnim informacijama o svim građevinskim postupcima i odabiru materijala. To će vam olakšati planiranje faza izgradnje i finansijsku konstrukciju svake pojedine faze. Izgradnja manje kuće, koja mora zadovoljiti sve želje i potrebe, još je veći izazov. Kao primjer navest ćemo osnovnu viziju za izgradnju kuće do 100 m².

RASPORED PROSTORIJA U KUĆI DO 100 M²

Vjerovatno najzanimljiviji dio planiranja kuće je određivanje broja i namjene prostorija te njihov raspored. Kada postavimo ograničenje ukupne površine kuće, posebno kod kuće do 100 m², brzo se nađemo u nevolji. Obično su želje koje imamo velike, pa se površina brzo popuni i gotovo uvijek pređe zacrtani cilj, što znači da će cijena kuće po m² biti vrlo brzo premašena. Gradnja kuće do 100 m² predstavlja puno više od jednostavne odluke o prostorijama i njihovoj površini – vrlo je važan raspored koji je uvijek ograničen raznim faktorima. Prije svega, to je željena i najpogodnija orijentacija prostora, pogled, veza među prostorijama i, naravno, instalacije. Svi ovi faktori vrlo su važni pri planiranju kuće i znatno utiču na njezinu funkcionalnost i udobnost stanovanja.

Orijentacija prostorija, posebno u maloj kući do 100 m2, izuzetno je važna. Stambeni prostori u kojima provodimo najviše vremena tokom dana – dnevni boravak, kuhinja, trpezarija, dječje sobe, moraju biti orijentisani na jug odnosno jugoistok. To će im osigurati primjerenu osvijetljenost ili osunčanost tokom dana, što je posebno važno u hladnim mjesecima, kad veća osunčanost pozitivno utiče na temperaturu u tim prostorijama.

Na sjevernoj, odnosno sjeverozapadnoj strani kuće obično planiramo takozvane servisne prostorije, kao što su, na primjer, kupatilo, wc, ostava, hodnici, stepeništa, ali i spavaća soba roditelja. Kuće veličine do 100 m2 vrlo su često prizemnice kod kojih najčešće vrijedi sljedeći raspored i veličina prostorija, a mogu vam poslužiti i kao dobra osnova za planiranje vaše kuće:

 • Dnevna soba 20 – 25 m²
 • Kuhinja 8-10 m²
 • Trpezarija 9-11 m²
 • Spavaća soba roditelja 13 m²
 • Dječja soba 10-12 m²
 • Dječja soba 9-11 m²
 • Ulaz 4-6 m²
 • Hodnik 5-8 m²
 • Kupatilo 6-8 m²
 • Garderoba/energetski prostor) 5-7 m²
 • Vanjski prostor (terasa, balkon ili loža) 5-10 m²
 • Ostava 2-3 m²

Naravno, raspored prostora u kući ovisi o navikama i željama budućih vlasnika, a veliki uticaj ima i položaj kuće na parceli, odnosno njezina orijentacija. Porodice se međusobno razlikuju, kako po broju članova, tako i po načinu života. Time su već određena osnovna polazišta za planiranje tlocrta kuće, jer je vrlo važno koliko će porodica trebati spavaćih ili dječjih soba, hoće li biti dovoljna jedno kupatilo ili su joj možda hitno potrebne dvije i slično. Razmislite hoće li se djeca osjećati bolje u zajedničkoj sobi, treba li vam wc odvojen od kupatila, koliko vam je važna ostava ili vam je potreban dodatni prostor za pohranu,… Ytong kuća Adriana ima površinu 67 m² i izuzetan raspored. Iako je ovdje riječ o tipskom nacrtu, uvijek ga je moguće barem djelimično promijeniti i prilagoditi potrebama porodice.

PREPORUKE ZA PROJEKTOVANJE MALE DVOETAŽNE KUĆE

Različiti faktori, kao što su cijena papirologije, veličina parcele, navike, prostorni uslovi,.., najčešće su presudni kod odluke o gradnji male kuće do 100 m2 na dvije etaže. Kada govorimo o dvije etaže, obično se misli na donji sprad (prizemlje) i mansarda (potkrovlje). Mansarda je stambeno potkrovlje čiji su vanjski zidovi obično niži od uobičajene visine poda. Što je viši taj zid, veća je korisna površina potkrovlja i veća je udobnost stanovanja u njemu. Oblik krova je također bitan. Moderne dvospratnice prevladavajući su trend gradnje posljednjih godina, ali mnogi se odlučuju (ako prostorni uslovi to dopuštaju) za modernu kuću s jednim ili čak ravnim krovom (u ovom slučaju cijela gornja etaža ima istu visinu plafona kao i niži sprat). U slučaju male dvospratnice, podjela prostorija je klasična – spavaća soba, dječje sobe i kupatilo su na gornjoj etaži, a zajednički dnevni boravak sa ostavom i/ili energetskim prostorom je na donjoj etaži. Površina svake etaže je dakle oko 50 m², što se ne čini malo, ali su želje obično veće od raspoloživog prostora. Na donjoj etaži obično se nalazi manji prostor za sanitarne čvorove, koji je prijeko potreban za veću udobnost stanovanja, te sve servisne prostorije (spremište, energetski prostor,..). Nažalost, u tako ograničeni prostor donjeg sprata ne možemo ugurati dodatnu spavaću ili neku drugu sobu, pa je potrebno odustati od sna o spavaćoj sobi za starost, kada bi stepenice mogle predstavljati veliki izazov.

Naime, kuća Mirna se sastoji od dva kubusa koji završavaju suprotno orijentisanim kosim, jednovodnim krovovima. Na taj način prostorije koje zahtjevaju bolje osvjetljenje i veću kubaturu zraka dobijaju veću spratnu visinu i više otvore.

Ne zaboravite da što je manja planirana površina kuće, to se nacrti moraju promišljenije pripremiti, a to je posebno važno ako planiramo smjestiti veću porodicu u manju kuću. Stoga odaberite kvalitetnog projektanta ili arhitekta koji će pripremiti potpuno nov dizajn vaše male kuće ili odaberite kvalitetan tipski projekt. I neka vam ne bude žao posvetiti malo više vremena izradi planova i raspravi o predloženim rješenjima. Samo na taj način vaša će kuća postati ugodan dom za boravak vaše porodice.