Kako zaustaviti kondenzaciju na prozorima?

Kondenzacija na prozorima je česta pojava koja se javlja u mnogim domovima. Često se misli da je to uzrokovano lošom kvalitetom prozora, ali to ne mora nužno biti uzrok.

Kako se kondenzacija javlja?

Kada topli zrak pun vodene pare dolazi u dodir s hladnom površinom, temperatura zraka se naglo spušta i uzrokuje konzdenziranje na površini. Budući da su prozorske površine najmanje izolirana područja kuće, kondenzacija se prije svega događa na ovom području.

Kondenzacija na prozorima uzrokovana je djelovanjem sljedeća tri faktora: vanjskom temperaturom, unutarnjom temperaturom te relativnom vlažnosti zraka.

Od navedenih faktora možemo uticati na unutarnju temperaturu i unutarnju relativnu vlažnost zraka.

Kako održavati ispravnu relativnu vlažnost zraka?

Da biste imali nadzor nad vlažnosti zraka možete koristiti hidrometar. Hidrometri ili vlagometri su jeftini i lako se mogu pronaći u trgovinama.

Relativnu vlažnost zraka u kući možete smanjiti i tako da osigurate kvalitetnu termoizolaciju unutarnjih i vanjskih zidova.

Možemo Vam preporučiti i određene životne navike čijim pridržavanjem smanjujete količinu vodene pare koja se oslobađa u zraku:

  • osigurajte dobar odvod zraka prilikom kuhanja i tuširanja,
  • kraće se tuširajte tokom zimskih mjeseci,
  • držite manje biljaka u kući,
  • nemojte prekrivati prozore roletnama ili zavjesama osim ako to ne morate,
  • držite otvorena vrata svih prostorija u kući kako biste osigurali dobru cirkulaciju zraka, te
  • izbjegavajte velike promjene u sobnoj temperaturi.

Fenomen kondenzacije je sezonski problem koji nastaje kada vrijeme postaje vrlo hladno. Prije nego vas zadese hladni zimski dani pobrinite se da Vam zidovi budu dobro izolirani te da Vam prozori ne propuštaju hladan zrak ili vlagu