Toplotni most – veliki izazov u obnovi i novogradnji

Prije 30 godina, termin “toplotni most” nije bio pretjerano poznat.  Značaj  toplotnog mosta je izuzetno porastao s povećanjem cijena energenata, izmjenama zakonodavstva i svijesti, odnosno jačanja svijesti o smanjenju troškova grijanja i ugodnijem stanovanju, što je sa sobom donijelo i bum u realizaciji termoizolacionih fasada i ugradnji modernije i bolje izolovane stolarije. Sa toplotnim mostovima većina se upoznala sa pojavom buđi unutar zgrada, čak i onih izolovanih.

ŠTA JE TOPLOTNI MOST

Toplotni most je dio strukture ili omotača zgrade koji ima povećanu toplinsku provodljivost i često ga je izuzetno teško ili čak nemoguće potpuno eliminirati. Na mjestima toplotnih mostova toplina izlazi iz zgrade, zbog čega su potrošnja energije, a time i troškovi grijanja veći.

U unutrašnjosti objekta su hladnija mjesta toplotnih mostova, pa se na njima pojavljuje (kondenzira) vlaga iz zraka, što je osnova za nagli razvoj plijesni i gljivica koje stvaraju izuzetno nezdravo okruženje za život i odgovorne su za mnoge bolesti. . Najveći problemi nastaju uglavnom u neventiliranim prostorijama sa prekomjernom vlažnošću zraka (preporučena vlažnost je 40-60%).

Godinama se takvi dijelovi zgrade oštećuju i gube svoje izvorno svojstvo zbog povećane vlage.

Zašto toplotni mostovi brinu i arhitekte i izvođače radova? Zbog konstrukcije zgrade, koja se obično izrađuje od različitih materijala različitih svojstava, uključujući i različitu toplotnu provodljivost, projektovanje i izgradnja objekta bez toplotnih mostova predstavlja veliki izazov. Naime, stručnjaci procjenjuju da je praktički nemoguće izgraditi kuću bez toplotnih mostova, ali se oni mogu svesti na minimum i time na zadovoljavajući način ograničiti njihov negativan utjecaj.

NAJČEŠĆI TOPLOTNI MOSTOVI

Toplotni mostovi su mjesta na vanjskoj ovojnici zgrade gdje zbog veće toplotne provodljivosti dolazi do pojačanog odliva toplote u okolinu.

Stoga se najčešće pojavljuju na:

  • krovovima; toplotni most može biti cijeli krov ako nije izoliran ili je nedovoljno izoliran
  • kod prodiranje otvora, dimnjaka i drugih elemenata kroz krov
  • kod kontakta vanjskog zida i podne ploče,
  • vertikalnoj i horizontalnj betonskoj vezi
  • kod vertikalno neizolovanih temelja u ispunjenom dijelu objekta
  • na mjestima gdje se postavlja stolarija: prozori, vrata, balkonska vrata, police
  • kod ugradnih ormara za roletne
  • na spojevima balkonske ploče, vanjskih stepenica i vanjskog zida…

OTKRIVANJE TOPLOTNIH MOSTOVA

Često je toplotne mostove teško otkriti, ali se u većini slučajeva pojavljuju unutar zgrade u obliku vlažnih mrlja prekrivenih plijesni. Mogu se vrlo dobro prepoznati, barem na krovovima, po veoma hladnom vremenu, kada na krovovima ima soli ili snijega. Područja sa izraženim toplotnim mostovima brže se otapaju.

Vidni toplotni mostovi na krovovima (vir: Inštitut za neodvisnost)

Za precizno lociranje toplotnih mostova na objektu potrebno je koristiti termografiju ili analizu termografskom kamerom. Analizu vrši kvalifikovani stručnjak u hladnijem periodu godine, kada je razlika između dnevne i noćne temperature veća. Tada se toplotni mostovi najbolje vide.

Na osnovu snimanja termografskom kamerom i analize, stručnjak može predložiti mjere koje se mogu koristiti za smanjenje toplotnih mostova.

TOPLOTNI MOSTOVI U OBNOVI OBJEKATA

Renoviranje starije zgrade je vrlo zahtjevan projekt, pogotovo ako ne radimo samo kozmetičke popravke već i interveniramo u njegovoj izgradnji. Hidroizolacija temelja, zamjena instalacija, krovnog i građevinskog namještaja, te ugradnja termoizolacijske fasade praktički su nezaobilazni dijelovi svake veće sanacije.

Ove procedure su veoma zahtjevne, zbog čega je potrebno izraditi i projekat za adaptaciju kuće. Projektant se brine za postizanje kriterija uštede energije, korištenja pravih materijale i predviđanja detalje koji će toplotne mostove svesti na najniži mogući nivo. To također zahtijeva pravu kombinaciju materijala i pravilno izvođenje.

TOPLOTNI MOSTOVI U NOVOGRADNJI

Čak ni pažljivo i promišljeno planiranje nove kuće nikako nije garancija da će kuća biti izgrađena bez toplotnih mostova. Kao što smo već spomenuli, toplotni mostovi se ne mogu potpuno eliminisati, ali se mogu svesti do tačke da ne prave probleme. Za postizanje ovog cilja potrebna je pažljiva konstrukcija i korištenje odgovarajućih materijala.

ArhitektA ili dizajner u projektu kuće obično planira materijale koji su kompatibilni i prikladni za implementaciju najkritičnijih detalja u kući. Stoga izvođač također mora uzeti u obzir i to, te izvršiti radove sa velikom preciznošću. Svaka, ma koliko minimalna greška, ili odstupanje od plana, odabir neodgovarajućeg materijala i greške u ugradnji, mogu nanijeti veliku štetu.

Investitor, osim nadzornog inženjera, obično ima interes da prati gradnju i provjeri da li sve ide po projektu. Zato je dobro da nauči i o toplotnim mostovima, njihovoj prevenciji i prepoznavanju, jer mu oni mogu jako zagorčati boravak u novoj kući.

Prednost novogradnje u odnosu na renoviranje kuće je u tome što ne ispravljamo greške, već vodimo računa o kvaliteti gradnje s dosljednošću od temelja pa nadalje.

NAJČEŠĆI TOPLOTNI MOSTOVI

Krov kroz koji možemo izgubiti do 25% ukupne topline, mora biti maksimalno toplinski-termalno izoliran. Odlično rješenje, kako za novogradnju, tako i za renoviranje, je kombinacija masivnog krova sa izolacijom, što nam omogućava da na najjednostavniji način smanjimo toplotne mostove na svim kritičnim dijelovima, kako na otvorima ventilacijskih otvora, dimnjaka i sličnih elemenata, kao i na spojevima obodnih zidova sa krovnom konstrukcijom.Jedno od najboljih rješenja za izgradnju masivnog krova je korištenje polumontažnog Ytong plafonskog sistema. Ovi elementi su napravljeni od porobetona, koji ima odlična toplotnoizolaciona kao i protivpožarna svojstva, koja su mnogo bolja od cigle i betona. Naravno, potrebno je dodatno izolovati i masivni krov, za šta su, posebno zbog kompatibilnosti materijala, veoma pogodni Multipor termoizolacioni paneli, koji prednjače u toplotnoj izolaciji ravnih krovova.

Čak i u slučaju renoviranja zgrade, ugradnja namještaja mora biti izvedena u vanjski termoizolacijski sloj. To znači da izvođač pomiče stolariju iz osnovnog otvora i na taj način smanjuje toplinski most koji bi inače nastao u slučaju klasične ugradnje. Dobro zaptivanje sa zaptivnim trakama je takođe važno.

Prilikom ugradnje namještaja u kuću od porobetona nije potrebno pomicati ga u izolacijski sloj, jer sam porobeton ima izuzetna svojstva toplinske izolacije, što pozitivno utiče na smanjenje toplotnog mosta. Međutim, potrebno je voditi računa o pravilnom zaptivanju, a ugradnja po RAL-u je svakako idealna.

Toplotnoizolaciona (termoizalaciona) fasada obično dolazi na poslednjem mestu u procesu renoviranja zgrade. Toplotna izolacija se preporučuje na svim mjestima gdje bi moglo doći do stvaranja toplinskih mostova, a ne samo na osnovnom vanjskom zidu. Takav primjer, vrlo važan i veliki toplinski most, je, na primjer, betonska balkonska ploča, koja mora biti izolirana sa svih strana, inače će djelovati kao rashladno pero.

Često se, međutim, starije kuće, posebno višestambene ili zaštićene zgrade, ne mogu dodatno izolirati izvana. U takvim slučajevima moramo se zadovoljiti unutrašnjom toplinskom izolacijom. Multipor termoizolacioni paneli su odlično rešenje za izolaciju spoljašnjih zidova iznutra.Odlični su za upotrebu na svim vrstama masivnih zidova (beton, cigla, kamen itd.), ali ih uvek postavljamo bez parne barijere. Time se dodatno sprječava kondenzacija vlage i razvoj plijesni.

Multipor toplotna izolacija je jedno od najboljih rješenja za izvođenje termoizolacione fasade i sprečavanje toplotnih mostova, a verovatno i najbolji izbor za izvođenje toplotne izolacije iznutra. Multipor je mineralna i trajna izolacija od porobetona, koja se ne skuplja i širi, ne deformiše, lako se postavlja i dizajnira, a takođe je nezapaljiva i odbija vodu.

Multipor

GREŠKE U NOVOGRADNJI I RENOVIRANJU

Neriješeni detalji u projektu ili u toku same izgradnje, specifična konstrukcijska geometrija, upotreba neodgovarajućih materijala, velike razlike u debljini ili toplinskoj provodljivosti materijala, loše izvedene veze između materijala, prevelika brzina izgradnje i nepoznavanje manje poznatih detalja (npr. zaboravljanje izolacije cijele balkonske ploče ili ugradnja srednjeg termoizolacijskog elementa) najčešće su greške koje uzrokuju toplinske mostove.

Toplotni mostovi mogu nastati i kao posljedica ljudskog nemara, na primjer loše ili nedovoljno postavljene, možda čak i oštećene toplinske izolacije, nestručno postavljene instalacije i slično.

Obično se prilikom renoviranja javlja više grešaka nego pri novogradnji, jer procedure obnove u smislu smanjenja toplotnih mostova mogu biti mnogo zahtjevnije. Nažalost, i pored svih izuzetno ozbiljnih problema koje izazivaju, kako prilikom novogradnje tako i prilikom renoviranja, toplotnim mostovima se i dalje poklanja premalo pažnje. Tako da imamo još puno posla u ovoj oblasti. Možemo započeti širenjem znanja i korištenjem kvalitetnih materijala.